Wie zijn we?

Senlima

Senlima is een Belgisch dansgezelschap dat internationale folkloredans op het podium brengt. Traditioneel passenmateriaal en traditionele kostuums worden verwerkt in choreografieën die door de afwisseling van figuren, posities, ritmes, mannen-vrouwenwerk, solo’s en groepsmomenten, blijven boeien tot het einde. Senlima is daarmee uniek in België. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een eenmalig dansproject (2012), gesteund door Danspunt, groeide uit tot een volwaardige optreedgroep. Senlima heeft inmiddels een repertoire opgebouwd met Bulgaarse, Finse, Turkse, Nieuw-Nederlandse, Russische en Vlaamse stukken, met optredens in binnen- en buitenland. De dansers komen uit verschillende amateurdansgroepen uit Vlaanderen. Het is een mooie gemêleerde groep van jonge en oudere mannen en vrouwen. Allemaal hebben ze een passie voor internationale folkloredans en hechten ze belang aan stijl en afwerking.

Senlima is Esperanto voor ‘grenzeloos’ en dat is precies waar Senlima voor staat: buiten de grenzen van de eigen volksdansgroepen kijken, de grenzen van het vertrouwde volksdansmateriaal overschrijden, de grenzen van het eigen kunnen aftasten, grenzen verleggen, grenzeloze folkloredans.

Lees meer ...

Het Folklor Dansemble Amersfoort

Het Folklor Dansemble Amersfoort (FDA) is een enthousiaste folkloristische demonstratiegroep. De doelstelling van de vereniging is om werelddans op hoog niveau op het podium te brengen voor een breed publiek. Zij besteden daarom veel aandacht aan dansstijl en techniek, maar de groep staat ook bekend om haar enthousiaste uitstraling, presentatie en crossovers met andere kunstvormen. Zij presenteren een afwisselend internationaal programma met choreografieën uit onder andere Turkijke, Hongarije, Macedonië, Bulgarije, Roemenië, en Servië, maar wij hebben ook een vernieuwend en aanstekelijk aanbod van dansmateriaal uit Nederland en de Verenigde Staten. De Nederlandse choreografieën zijn doorspekt met theatrale elementen, worden gedanst in originele kostuums en zijn leuk om te zien voor jong en oud.

Het FDA is gevestigd in Amersfoort (Nederland), maar de dansers worden op basis van kwaliteit geselecteerd uit de gehele regio. Optredens worden verzorgd in het hele land en in het buitenland. Wij werken regelmatig samen met andere kunstvormen, zoals koren en orkesten. Ook wordt met enige regelmaat samengewerkt met dansgroepen in het buitenland. Het FDA mag worden beschouwd als één van de vijf topamateurgroepen in Nederland in dit genre. Dat blijkt uit terugkerende uitnodigingen om op te treden op prestigieuze festivals, in binnen- en buitenland. Recent heeft de groep getoerd in Roemenië (2014), Macedonië (2015) en Hongarije (2018). Sinds de komst van artistiek leider Wijnand Karel wordt steeds meer aansluiting gezocht met andere kunstvormen en blijft het beleid gericht op werelddans in het theater voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Lees meer ...

Het orkest

De voorstelling wordt muzikaal begeleid door de fantastische muzikanten van het FDA en Senlima, onder leiding van Renske Velthuis. Het is enorm waardevol om live muziek te hebben, een aspect in de folklore dat niet genegeerd kan worden, en minstens zo belangrijk is als de verschillende dansstijlen en kostuums.

Het orkest bestaat uit:

  • Renske Velthuis (viool, zang)
  • Aisha Harmsen (accordeon, percussie)
  • Bas Cost Budde (bas, gitaar)
  • Rutger De Groot (gitaar, zang)
  • Mathilde Vercruysse (accordeon)
  • Antoine Maréchal (gitaar)

Het artistieke team

De inhoud van de voorstelling wordt bepaald door een hecht artistiek team. Zij beslissen welke choreografieën in de voorstelling komen en zorgen ervoor dat deze losse choreografieën thematisch mooi op elkaar aansluiten. Bovendien verzorgen zij de repetities en zangsessies.
De leden van het artistieke team vind je hieronder.

Wijnand

Wijnand Karel

Artistiek leider
Maartje

Maartje Van Klink

Repetitor FDA / zang
Bert

Bert Van den haute

Repetitor Senlima
Dorothée

Dorothée Ryckman

Repetitor Senlima